Motor tour 2023

Motor (mid-)weekje juni 2023.

Niet omdat het moet maar gewoon omdat het kan!

Samen met Ton – al ca. 38 jaar mijn buurman en motormaatje – hadden wij eerder al afgesproken dat onze jaarlijkse en meerdaagse motorritten een doel zouden moesten krijgen. Ergens naar toe rijden en daar dan bijvoorbeeld wat cultuur opdoen of iets bijzonders bezoeken. We moeten iets willen zien, iets willen leren. Omdat wij ons eerder bezoek aan het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau (zie verslag van Motor tour 2019) erg indrukwekkend vonden hadden wij er dit jaar voor gekozen om als reisdoel het museum van het voormalige concentratiekamp in de wijk Sachsenhausen van de stad Oraniënburg (ca. 35 km van Berlijn) te bezoeken.

Maandag 19 juni was het zover. Na ons vertrek op deze maandagmorgen hebben wij in Nederland en het eerste stukje in Duitsland via de snelweg (A1) richting reisdoel gereden. Daarna hebben wij de snelweg verlaten en zijn wij verder binnendoor gereden. Ons eerste slaapadres vonden wij bij Heide Hotel Klutz in Burgwedel, ergens rechtsboven Hannover. Een knap hotel welk aan ons, tegen een redelijk prijs diner, logies en ontbijt heeft geleverd.

Dinsdag 20 juni. Na het ontbijt zijn wij vrijwel direct en uiteraard binnendoor richting ons primaire reisdoel gereden. Om omstreeks 3 uur in de middag stonden wij voor: Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen. Uiteraard hebben wij de rest van de dag gebruikt om dit indrukwekkende museum te bezoeken. Ook deze keer waren wij weer diep onder de indruk bij het zien van de gruweldaden die daar hebben plaatsgevonden.

Klik hier voor de gedegen uitleg van dit museum en het gedenkteken op Wikipedia.nl. Alles wat ik daar nu over aangeef in dit stukje zal onvoldoende zijn en niet duiden wat daar allemaal kon gebeuren.

Na ons bezoek aan het museum was het zaak weer een slaapplaats te zoeken en dat bleek toch wat lastiger. Bij geen van de hotels in Oraniënburg bleek meer plaats voor ons. Uiteindelijk en na zeer vriendelijk en goed geholpen te zijn door een medewerkster van een ander hotel kwamen wij uit bij Hotel Am Alten Rhin in Neuruppin waar we na een verkoelend drankje en wat gegeten te hebben heerlijk hebben geslapen.

Woensdag 21 juni. Ook deze ochtend zijn wij direct na het ontbijt op de motor gestapt. Uiteraard binnendoor hebben wij verder gereden richting de Duitse stad Hofgeismar (Harz regio). Daar zouden wij de volgende dag (donderdag middag/avond) bij hotel Wirtshaus Köpenick ons aansluiten bij onze motor vrienden en vriendinnen van MEMO. (MEMO staat voor ‘Motor Enthousiasten Monnickendam & Omstreken’). Bij het hotel aangekomen bleek het voor ons mogelijk om deze avond al vast intrek te nemen in het hotel.

Donderdag 22 juni. Omdat onze MEMO-groep pas aan het eind van de dag geheel verzameld zou zijn hebben wij, met adviezen van een hotel medewerkster, op de meegenomen laptop snel twee routes gemaakt en deze overgezet in onze Garmins. Deze donderdag hebben wij dus lekker rondgereden over bochtige wegen in een heuvelachtig landschap met bossen welke afgewisseld worden met schitterende vergezichten. Het zal wel alom bekend zijn maar toch maar even extra: het Harz gebied is een schitterend gebied om motor te rijden. Bij terugkomst in hotel Wirtshaus Köpenick later deze donderdagmiddag bleek ons reisgezelschap vrijwel compleet en was het weer direct super gezellig. Onder het genot van voornamelijk koele drankjes werden de avonturen van die dag en die uit het verleden weer met veel plezier besproken.

Vrijdag 23 juni. Ten gevolge van het plotselinge trieste gebeurtenis binnen de familie moesten wij onze motortour per direct beëindigen. Wij zijn direct s‘ morgens om 7 uur vanuit het hotel vertrokken richting huis om tijdig aanwezig te kunnen zijn bij een uitvaart. Helaas dus een wat abrupt einde aan een motorweekje wat uiteindelijk dus eindigde in een motor midweekje.

Groet, Henk

Terug naar: ‘Verslagen

Verder naar verslag: ‘Motor tour 2021